keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Mineraalimeikkien pressaus

Aluksi tykkäsin siitä että mineraalimeikit (käytän tässä nyt sanaa mineraalimeikki kaikista indiefirmojen jauhemaisista meikeistä) ovat jauhemaisessa muodossa. En kokenut niiden käyttöä hankalana. Sitten ostin Inglotin paletin ja elämästä tulikin jotenkin helpompaa... Ei tarvinnut enää kaivella pikkupusseja tai yksittäisiä purkkeja. Yhdessä paletissa oli kaikki tarvitsemani sävyt.

Päätin siis koota itselleni täydellisen paletin jauhemaisista luomiväreistä. Luin Gothiquen erinomaisen tutorialin (osa 1 ja 2) mineraalien pressaamisesta. Suosittelen sitä kaikille ja oma tekniikkani on suoraan tuosta ohjeesta.

En ole itsekään vielä mikään mestari tässä, mutta olen saanut onnistuneesti pressattua jo muutaman pigmentin ja olen alkanut osaa hyvistä sampleista täysikokoisia versioita. Lisäksi haluaisin depotata muutamat luomivärini, mutta en ainakaan vielä keksinyt miten saan Ben Nyen luomivärit irrotettua muovikoteloista.

Tällä hetkellä palettini näyttää tältä (mukana myös yksi L'orealin depotattu luomiväri):


Ei vielä mitenkään kovin ihmeellinen ;) Paletti on ostettu TKB Tradingiltä, niinkuin kaikki muutkin tarvittavat välineet. Kirjoitin TKB Tradingistä jo aikaisemmin. Myös esimerkiksi Coastal Scentiltä saa ostettua välineitä pressaukseen, tosin itse suosisin TKB:tä, heillä on suurempi valikoima.

Paletti on melko pieni, siihen menee 9 kappaletta noita isompia neliöitä. Macin kokoisia pyöreitä menisi myös yhdeksän kappaletta. Paletin pohja on pelkkää magneettia ja TKB:lta ostetut pohjat (pannut? Mikähän noiden nimi on suomeksi... englanniksi siis "pan") tarttuvat siihen ilman lisäkikkailuja. Jos ostat pohjan joka ei ole magneettinen, joudut kiinnittämään siihen magneettinauhaa. Paletin kansi on läpinäkyvää ohutta muovia, joka tuntuu sen verran heppoiselta, että menee kyllä varmasti helposti rikki. Paletti itsessään on paksua pahvi, joka tuntuu suht. kestävältä. Hintaa on 4,5 dollaria.


Pressaukseen tarvitset ainakin

- sekoituskulhon
- "Mixing"-nesteen (minulla TKB:n MyMix)
- metallisen pohjan (englanniksi "pan")
- pohjan muotoisen littanan palan (englanniksi "press tile")
- jonkun jolla sekoittaa pigmenttiä (minulla puinen grillitikku)

sekä tietysti jauhemaista luomiväriä. Suosittelen aluksi hankkimaan harjoittelumateriaalia, itse tilasin TKB Tradingiltä My Mix Champagne -näytepussin. Näytepussit ovat tosi riittoisia, joten saa ihan huoletta kokeilla miten homma toimii, ennenkuin siirtyy niihin lemppariluomiväreihin.

Jauhemaisia indiemeikkejä ei voi pressata käyttämällä alkoholia. Luomiväreissä ei ole mitään "sidosaineita", joten pressatut luomivärit alkavat murentua nopeasti. Minulla ei ole tästä omakohtaisia kokemuksia, mutta luin netistä muiden kommentteja. Macin pigmenttejä voi pressata pelkällä alkoholilla ja ne pysyvät hyvin kasassa. 

Minulla oli käytössä myös TKB Tradingilta tilaamani lusikkasetti. Tuo keskimmäinen lusikka osoittautui todella hyväksi. Käytän sitä siis luomivärin kauhomiseen kulhosta metalliseen pohjaan.


Lisäksi kumihanskat olisivat todella hyvä lisä, minä en niitä kuitenkaan käyttänyt.. Desinfioin kipon yms. desinfiointiaineella, jota käytän pääasiassa eläinten tilojen desinfiointiin :D

Sitten itse asiaan: 


Kaadoin luomivärin kulhoon (Shiro Cosmeticsin Jigglypuff mini-koossa) ja lisäsin sekaan muutaman tipan MyMix-nestettä. Sitä ei missään nimessä saa laittaa liikaa, sillä se ei haihdu pois kuten alkoholi tekee. Parempi siis aloittaa ihan vaan muutamasta tipasta ja lisätä tarpeen mukaan. Sekoitin jauhetta grillitikun tasaisella päällä, painellen märkiä kohtia. Tarkoituksena saada tietysti neste leviämään tasaisesti jauheen sekaan. 

Seoksesta ei missään nimessä ole tarkoitus saada vellimäistä. Se on edelleenkin hiukan jauhemaista, mutta painautuu kasaan, kun sitä painaa tikulla. Gothiquen ohjeissa taidettiin puhua märästä hiekasta. Tämän vaiheen kanssa tarvitsee eniten harjoitusta, joten kannattaa tosiaan olla jotain harjoittelumateriaalia.


Kun seos on valmis, lusikoin sitä pikkulusikalla (minulla käytössä siis se valkoinen muovinen lusikka) metalliseen pohjaan ja tasasin jauheen suurinpiirtein niin että sitä on joka puolella. Otin press tilen ja kiedoin sen talouspaperiin (eli palikka talouspaperin sisään, niin että neliön voi painaa luomiväripohjaan). Tässä vaiheessa painoin press tilellä hellästi, vain sen verran että luomiväriseos menee kasaan. Tämän jouduin tekemään muutaman kerran, sillä koko seos ei mahdu kerralla pohjaan. Kun olin laittanut seosta niin paljon kuin pystyin eikä se enää mennyt erityisemmin kasaan oli aika painaa niin kovaa kun pystyin. Tässä vaiheessa voit myös laittaa kankaan/tms väliin, jolloin luomivärin pinnan kuviointi tulee kankaasta. Minä olen vain käyttänyt talouspaperia, jolloin pinnasta tulee aika ruma :P
Viimeiseksi siis painoin press tilellä niin kovaa kuin pystyin niin kauan kuin jaksoin. Tässä tulee helposti sormet kipeiksi!


Lopulta luomiväri näyttää tältä ja nyt se on valmis :) Olen antanut valmiiden pressattujen luomivärien "kuivua" pari päivää, mutten en tiedä onko siitä mitään hyötyä oikeasti.

Shiron mini-koot eivät ihan täytä näitä neliöpohjia, kuten näkyy. En ole koskaan myöskään onnistunut pressaamaan metallipohjaa täyteen, vaikka luomiväriä olisikin ollut ylimääräistä. Näitä määriä on hiukan vaikea arvioida, mutta yleensä täysikokoiset purkit menee hyvin näihin 26 mm metallipohjiin ja 1/4 teelusikalliset samplet menevät pieniin 15 mm pohjiin.

Onhan tämä aikamoista askartelua, mutta minulle juuri sopivaa puuhaa :)

3 kommenttia:

Mirssiina kirjoitti...

Mäkin olen pressannut luomivärejä, rikkinäisiä tosin :) Kiitos tästä tutosta, tulen varmasti tsekkaamaan tämän kun tulee tarve!

timanttimaarit kirjoitti...

Paljonko sinulla maksoi postimaksut? Haluaisin tilata, mutta pitää pyytää pyyntö posti maksujen summasta?

timanttimaarit kirjoitti...

Huomasin nyt, että olit kirjoittanut kyseisestä asiasta aiemmin:

Suurin ihmetykseni aihe oli postikulut, sillä niiden suuruudesta en tiennyt mitään. Oman tilaukseni postikulut olivat loppujen lopuksi 14 dollaria, joka on luultavasti minimi kansainvälisisissä tilauksissa. Tehtyäni tilauksen valitsin kohdan että haluan saada kaikki postikuluvaihtoehdot sähköpostiini. Maksoin tilaukseni heti ja jäin odottelemaan tietoa postikuluista. Siinä meni pari päivää ja ehdin jo ihmetellä teinkö tyhmästi kun maksoin ensin. Lopulta sain kuitenkin sähköpostin eri vaihtoehdoista, joista valitsin halvimman. Tilaus tuli perille sen jälkeen tosi nopeasti, muistaakseni noin viikossa.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...